Vad är Biologisk Mångfald? Allt du Bör Veta!

nature 3595382 1280

1972 års FN-konferens om den mänskliga miljön i Stockholm, Sverige, inledde en ny era av globalt samarbete i miljöfrågor. Den inrättade FN:s miljöprogram (UNEP) och gav en betydande skjuts till de första konventionerna om biologisk mångfald: 1971 års Ramsarkonvention om våtmarker, 1972 års världsarvskonvention och 1973 års konvention om internationell handel med hotade arter av vilda djur och växter. (CITES).

1988 sammankallade UNEP en ad hoc-arbetsgrupp för experter på biologisk mångfald, vilket initierade processen som kulminerade med antagandet av 1992 års konvention om biologisk mångfald. Processen byggde på ett IUCN-förslag till en konvention om bevarande och ett förslag från USA om att upprätta en paraplykonvention som skulle sammanföra befintliga konventioner. Regeringar ombads ta hänsyn till ”behovet av att dela kostnader och fördelar mellan utvecklade länder och utvecklingsländer”, samt ”sätt och medel för att stödja lokalbefolkningens innovation.”

Förhandlingarna gick snabbt mot ett fördrag, som inte bara skulle omfatta bevarande, utan också de sociala och ekonomiska aspekterna av biologisk mångfald och bioteknik. Utvecklingsländer identifierade sig som tillhandahållare och därmed ägare av biologisk mångfald och drev på för tillämpningen av principen om nationell suveränitet över genetiska resurser – råmaterialet för bioteknisk innovation – i syfte att ta del av en del av fördelarna med användningen av dem.

Vad är biologisk mångfalt?

Biologi är studiet av alla levande organismer (växter, djur, mikroorganismer) och hur de interagerar med varandra och sin miljö. Den undersöker struktur, klassificering, funktion, tillväxt, ursprung, evolution och distribution av alla levande varelser.

Biologisk mångfald, förkortat från termerna ”biologisk” och ”mångfald”, omfattar de olika livsformer som finns på alla skalor av biologisk organisation, allt från gener till arter till ekosystem. Den största biologiska mångfalden finns i de tropiska områdena i världen, särskilt bland tropiska regnskogar och korallrev. Den biologiska mångfalden ökas genom genetisk förändring och evolutionära processer och minskas genom förstörelse av livsmiljöer, befolkningsminskning och utrotning. Det finns en växande insikt om att nivån på biologisk mångfald är en viktig faktor för att påverka ekosystemens motståndskraft mot störningar.

Biologisk mångfald är en komplex term som omfattar inte bara mångfalden av olika djur (artsdiversitet) utan även skillnaden mellan djur av samma art (genetisk mångfald) och mellan ekosystem (ekosystemdiversitet).

Genetisk mångfald är mångfalden av genetiska egenskaper (uttryckta eller recessiva) inom en art (dvs mellan individer och populationer av samma art). Denna komponent av biologisk mångfald är viktig eftersom den tillåter populationer att anpassa sig till miljöförändringar genom överlevnad och reproduktion av individer inom en population som har särskilda genetiska egenskaper som gör att de kan motstå dessa förändringar.

Upprätthållandet av en hög genetisk mångfald inom populationer är därför en bevarande- och förvaltningsprioritet eftersom detta ger den största kapaciteten för varje population att anpassa sig till ett brett spektrum av miljöförändringar. Omvänt begränsar underlåtenhet att upprätthålla genetisk mångfald en befolknings kapacitet att anpassa sig, vilket gör den sårbar för även små förändringar i miljön och ökar sannolikheten för utrotning.

Arter

Mångfald är helt enkelt antalet och det relativa överflöd av arter som finns i en given biologisk organisation (population, ekosystem, jorden). Arter är de grundläggande enheterna för biologisk klassificering och därför är detta det mått som oftast förknippas med termen ”biologisk mångfald”.

Över hela världen har cirka 1,75 miljoner olika arter identifierats. Men många miljöer och grupper av organismer är inte väl studerade och uppskattningar av artantal varierar från 3 till 100 miljoner. Mångfalden i arter är viktig av ekonomiska, biologiska, sociala och kulturella skäl. Stora hot mot arternas mångfald är förlust av livsmiljöer och fragmentering, överexploatering (fiske, jakt, utvinning), föroreningar, introduktion av invasiva arter (t.ex. asiatiska grönmusslor) och globala klimatförändringar. För att bevara arternas mångfald är naturresursförvaltning och livsmiljöskydd avgörande.

Ekosystem

Mångfald kan definieras som mångfalden av olika livsmiljöer, samhällen och ekologiska processer. Ett biologiskt samhälle definieras av de arter som upptar ett visst område och interaktionen mellan dessa arter. Ett biologiskt samhälle tillsammans med dess tillhörande fysiska miljö benämns ett ekosystem.

Delvis på grund av dess komplexitet kan biologisk mångfald vara extremt svår att mäta. Det finns dock några viktiga indikatorer på biologisk mångfald som vi kan övervaka noggrant och effektivt. För korallrev inkluderar dessa indikatorer: havsbottnens mångfald, sjögräs, mangrove, sjöfåglar, arter som berör bevarande och artrikedom och gemenskapsstruktur för hårdkoraller.

Biologisk mångfald är den extraordinära mångfalden av liv på jorden – från gener och arter till ekosystem och de värdefulla funktioner de utför.

I minst 3,8 miljarder år har ett komplext nät av liv utvecklats på jorden. Miljontals arter lever i ekosystem på land, sötvatten och hav. Alla arter, inklusive människor, är intrikat sammanlänkade genom sina interaktioner med varandra och de miljöer de lever i.

Forskare talar ofta om tre nivåer av mångfald: arter, genetisk mångfald och ekosystemmångfald. I själva verket kan dessa nivåer inte separeras. Var och en är viktig, interagerar med och påverkar andra. Förändringar på en nivå kan orsaka förändringar på andra nivåer.

Varför är biologisk mångfald viktig?

Den biologiska mångfaldens roll inom följande områden kommer att bidra till att tydliggöra betydelsen av biologisk mångfald i människors liv:

1. Biologisk mångfald erbjuder ett antal naturliga tjänster

Vi människor är beroende av ett antal naturliga tjänster som ekosystemen erbjuder för att leva ett hälsosamt liv på jorden. De är följande.

Att upprätthålla balansen i ekosystemet: Återvinning och lagring av näringsämnen, bekämpa föroreningar genom att bryta ner det och absorbera det, stabilisera klimatet, skydda vattenresurser, bilda och skydda jord, återhämtning från oförutsägbara händelser och upprätthålla övergripande ekobalans.

Tillhandahållande av biologiska resurser: Tillhandahållande av läkemedel och läkemedel, mat till människor och djur, prydnadsväxter, träprodukter, avelsdjur, framtida resurser och mångfald av arter, ekosystem och gener.

Sociala förmåner: Rekreation och turism, kulturellt värde och utbildning, forskning och övervakning.

2. Biologisk mångfald och mat

Den biologiska mångfalden ger en mängd olika livsmedel för planeten. På grund av tillgången på olika arter kan människor få tillgång till en rad material och livsmedel för att stödja deras välbefinnande och hälsa.

Olika livsmedel som fisk, kött, grönsaker, frukt och spannmål är alla tillgängliga på grund av planetens biologiska mångfald. 80% av mänsklig mat kommer från 20 sorters växter. Men människor använder 40 000 arter för mat, kläder och skydd.

3. Biologisk mångfald och människors hälsa

Den biologiska mångfalden spelar också en viktig roll i läkemedelsupptäckten och medicinska resurser. Genom biologisk mångfald har forskare gjort betydande framsteg i medicinska upptäckter och har hittat botemedel mot flera sjukdomar.

Allt detta har varit möjligt på grund av forskning om olika djur- och växtgenetik samt biologi. 80 % av vacciner och läkemedel som används i förebyggande respektive behandling kommer från världens biologiska mångfald. Mediciner från naturen står för användning av 80 % av världens befolkning.

4. Att hålla biodiversa ekosystem intakta hjälper människor att hålla sig friska

Forskning pekar på att det finns ett nära samband mellan sjukdomsutbrott och naturens försämring.

När den globala handeln med vilda djur fortsätter och utvecklingsprojekt expanderar djupare in i tropiska skogar, ökar människor sin exponering för vilda djur och de sjukdomar de kan bära på. Sjuttio procent av nya virussjukdomar har spridit sig från djur till människor.

5. Planetens kontinuitet och ekosystemets balans

Biologisk mångfald spelar en viktig roll för att erbjuda ekologiska tjänster som gör livet levande på jorden. Den ekologiska balansen och den biologiska mångfalden är avgörande för hela jorden, inte bara för människor.

De ekologiska tjänsterna inkluderar luftrening, påfyllning och rengöring av vattensystem, absorbering av kemikalier och nedbrytning av föroreningar, stabilisering av klimatet, återvinning av näringsämnen och lagring, formning och skydd av marken och snabb återhämtning från naturkatastrofer. Avgörande livscykler som vattnets kretslopp och kvävets kretslopp bestäms alla av biologisk mångfald.

6. Biologisk mångfald – en lösning på klimatförändringar

Att skydda den biologiska mångfalden spelar en avgörande roll för att uppnå dessa utsläppsminskningar och att naturen kan leverera minst 30 procent av de utsläppsminskningar som behövs till 2030 för att förhindra klimatkatastrofer enligt en landmärkestudie publicerad 2017, en grupp forskare ledd av Bronson Griscom, som forskar om naturliga klimatlösningar på Conservation International.

Förstörelsen av skogarnas ekosystem är ansvarig för 11 procent av alla globala utsläpp av växthusgaser som orsakas av människor, så att bevara skogar skulle stoppa utsläppet av dessa gaser i atmosfären. Träd och växter lagrar också kol i sin vävnad, vilket gör det ännu mer nödvändigt att skydda dem.

Vissa ekosystem, som mangrove, är särskilt bra på att lagra kol och hålla det borta från atmosfären. Skogar och våtmarksekosystem utgör avgörande buffertar mot extrema stormar och översvämningar relaterade till klimatförändringar.

Dessa ekosystem är komplexa, vilket innebär att de fungerar bäst och är mer motståndskraftiga mot effekterna av klimatförändringar, när alla delar av ekosystemet är på plats, vilket betyder att den biologiska mångfalden är intakt.

7. Biologisk mångfald och industri

Biologiska källor ger många industriella material. De många industriella råvarorna, inklusive gummi, bomull, läder, mat, papper, timmer, vatten, fiber, olja och färgämnen, tillhandahålls av de biologiska resurserna. Dessa resurser används sedan av industrierna för att bearbeta och tillverka olika produkter för mänskliga och andra ändamål.

8. Biologisk mångfald och ekonomi

Den biologiska mångfalden är ovärderlig. Det har dock gjorts försök att sätta ett ekonomiskt värde på biologisk mångfald för att människor ska förstå omfattningen av frågan om hur viktig miljön är för mänskligheten och vilka kostnader och fördelar det kan vara att göra (eller inte göra) något.

Orsaker till förlust av biologisk mångfald

Jordens biologiska mångfald är i allvarlig fara. I den nuvarande eran är människor den farligaste orsaken till förstörelsen av jordens biologiska mångfald. År 2006 användes termerna hotad eller sällsynt för att beskriva statusen för många arter.

Den ”onda kvartetten” som identifierats av Jared Diamond är overkill, förstörelse av livsmiljöer, sekundära utrotningar och introducerade arter. Faktorer som identifierats av Edward Wilson beskrivs med akronymen HIPPO som står för förstörelse av livsmiljöer, klimatförändringar, invasiva arter, föroreningar, mänsklig överbefolkning och överskörd.

1. Habitatförstörelse

Förstörelse av livsmiljöer är en viktig orsak till förlust av biologisk mångfald. Förlust av livsmiljöer orsakas av avskogning, överbefolkning, föroreningar och global uppvärmning. Arter som är fysiskt stora och de som lever i skogar eller hav påverkas mer av habitatminskning.

Vissa experter uppskattar att cirka 30 % av alla arter på jorden kommer att vara utrotade år 2050. Enligt International Union for Conservation of Nature (IUCN) är ungefär en tredjedel av alla kända arter globalt hotade av utrotning. Även det uppskattas att 25% av alla däggdjur kommer att utrotas inom 20 år.

2. Invasiva arter

Även om en liten del av ett ekosystem går sönder, är hela systemets balans hotad. Sötvattensekosystemen är numera de mest hotade ekosystemen. Invasiva arter avser de som normalt skulle förbli begränsade från ett ekosystem på grund av förekomsten av naturliga barriärer.

Eftersom dessa barriärer inte längre finns, invaderar invasiva arter ekosystemet och förstör inhemska arter. Mänskliga aktiviteter har varit den främsta orsaken till att uppmuntra invasiva arter.

3. Överutnyttjande av arter

Arter kan också hotas av genetiska föroreningar – okontrollerad hybridisering och gensvamp. Till exempel kan rikliga arter korsas med sällsynta arter, vilket orsakar översvämning av genpoolen.

Överexploatering orsakas av aktiviteter som överfiske, överjakt, överdriven avverkning och illegal handel med vilda djur. Över 25 % av det globala fisket överfiskas på ohållbara nivåer.

4. Global uppvärmning och klimatförändringar

Global uppvärmning och klimatförändringar håller också på att bli en viktig orsak till förlust av biologisk mångfald. Förändringar i klimat och globala temperaturer påverkar direkt fysiska miljöfaktorer som är viktiga för en hållbar livsmiljö. Till exempel, om den nuvarande globala uppvärmningen fortsätter, kommer korallreven, som är hotspots för biologisk mångfald, att försvinna om 20-40 år.

Djurlivet i bergsregionerna som kräver svala temperaturer på höga höjder som klippkaninen och bergsgorillorna kan inom en snar framtid få slut på livsmiljöer på grund av den globala uppvärmningen. Om den globala uppvärmningen och klimatförändringarna fortsätter kan 10 % av världens arter dö ut år 2050.

5. Föroreningar

De olika formerna av föroreningar, inklusive vattenföroreningar, markföroreningar, luftföroreningar, markföroreningar och jordbruksföroreningar, utgör ett allvarligt hot mot de biologiska systemen som förstör djur- och växtlivsmiljöer på grund av utsläpp av giftiga ämnen och kemikalier.

Vissa allvarligt förorenade regioner har blivit döda zoner eftersom förhållandena inte kan upprätthålla någon livsform. Bortsett från förstörelse av livsmiljöer, utgör föroreningar långsiktiga kumulativa effekter på artens hälsa, vilket bidrar till deras slutliga död. Till exempel är marina och sötvattenslivsformer mest påverkade av föroreningar.

By World Bio Energy

Lämna ett svar

Relaterade