17 Katastrofala Aktuella Miljöfrågor som på Allvar är Ögonöppnande

17 Katastrofala Aktuella Miljöfrågor som på Allvar är Ögonöppnande

Det är hög tid för människor att vidta ”rätt” åtgärder för att rädda jorden från stora miljöfrågor. Om de ignoreras idag, kommer dessa negativa effekter säkerligen att stävja mänsklig existens inom en snar framtid.

Vår planet jorden har en naturlig miljö, känd som ”ekosystem” som inkluderar alla människor, växtliv, berg, glaciärer, atmosfär, stenar, galaxer, massiva hav och hav. Det inkluderar också naturresurser som vatten, elektrisk laddning, eld, magnetism, luft och klimat.

Den tekniska utvecklingen leder till resursutarmning och miljöförstöring. Modern teknik som används inom verkstads- och tillverkningsindustrin har en stor inverkan på vårt liv under de senaste åren. På grund av de snabba förändringarna i verkstads- och tillverkningsindustrin har drastiska förändringar i miljön.

Verkstads- och tillverkningsindustrin har ökat användningen av material som metaller, plast, olja och gummi. Dessa används i produktionen av många slutprodukter som kan associeras med olika industrier såsom bilproduktionsenheter, sjöfartsindustrier, bomullsbruk, plastindustrier, kolgruvor, tunga maskiner etc. som orsakar många svåra effekter och anses vara icke-miljövänlig.

Avgörande miljöfrågor är inte längre ett skuldspel. Medan de flesta av oss pysslar om smutsig luft, illaluktande sopor eller förorenat vatten, vet vi minst att det är ”vi” som är ansvariga för dessa ogynnsamma omständigheter som leder till försiktiga miljöfrågor.

17 aktuella miljöfrågor som kan ha en förödande inverkan på människor och vår miljö

Här är 17 katastrofala aktuella miljöfrågor som kan leda till förlust av människors liv och utrotning av en mängd olika arter om de inte hanteras i tid.

1. Luft-, vatten- och markföroreningar

Mer än hälften av den mänskliga befolkningen vet vad föroreningar är, men vi är fortfarande inte redo att möta dess skadliga konsekvenser. Föroreningar är inte bara begränsade till vatten, jord och buller, utan har utvidgats till ljus-, visuella, punkt- och icke-punktkällor. Människor och deras handlingar är huvudansvariga för att orsaka alla typer av föroreningar.

Vattenföroreningar orsakas huvudsakligen av oljeutsläpp, avrinning i städer och dumpning av havet. Luftföroreningar uppstår från förbränning av fossila bränslen, hydraulisk sprickbildning och gaser som släpps ut från fordon. Vatten- och markföroreningar orsakas huvudsakligen av industriavfall.

2. Klimatförändringar – Klimatkris

Klimatförändringar idag är mindre av en naturlig process. Det inträffar snabbt på grund av de skadliga effekterna av mänskliga handlingar som är ansvariga för störande och skadliga effekter som global uppvärmning, växthuseffekt, stadsvärme, kolindustri, etc.

Klimatförändringar förändrar inte bara det övergripande väderscenariot utan har större och skadliga effekter. Några av dessa inkluderar smältning av polära områden, uppkomsten av nya sjukdomar och permanent hämning av tillväxten av vissa växter som är nödvändiga för människans överlevnad.

3. Global uppvärmning

Global uppvärmning är en annan miljöfråga som är en ökning av jordens temperatur på grund av effekten av växthusgaser som kallas koldioxid, metan, vattenånga och andra gaser. Dessa gaser har värmefångande kapacitet som behövs för att skapa en växthuseffekt så att denna planet förblir varm för att människor ska överleva. Utan dessa gaser skulle denna planet bli kall för att liv skulle kunna existera.

Under de senaste decennierna har ansamlingen av växthusgaser ökat snabbt, vilket innebär att mer värme fastnar i atmosfären och få av dessa gaser flyr tillbaka ut i rymden. Dessa gaser värmer upp jordens yta och detta resulterar i global uppvärmning.

Enligt NOAA har den genomsnittliga jordens temperatur ökat med 1,4 grader Fahrenheit (0,8 grader Celsius) under det senaste århundradet. Global uppvärmning är ett allvarligt folkhälso- och miljöproblem. Global uppvärmning kan ha långvariga effekter som kan resultera i smältning av glaciärer, klimatförändringar, torka, sjukdomar och en ökning av orkanernas frekvens.

4. Avskogning & avverkning

Med befolkningen som växer i snabb takt har efterfrågan på mat, tak över huvudet och tyg nästan tredubblats under de senaste decennierna. För att övervinna den växande efterfrågan sker en direkt åtgärd som vi har kommit att känna igen som ”avskogning”.

Avskogning innebär, röjning av skog eller gröntäcke för medel för jordbruk, industriell eller urban användning. Det innebär att skogstäcket permanent upphör för att göra den marken tillgänglig för bostäder, kommersiella eller industriella ändamål.

5. Överbefolkning

Detta är en oändlig mänsklig tragedi som är ansvarig för att orsaka alla typer av miljöproblem. Vattenföroreningar, resurskris, obalans mellan könen, föroreningar, markföroreningar, urban spridning, avskogning, överproduktion är några vanliga exempel på farliga effekter orsakade av överbefolkning.

Trots ansträngningar från regeringens sida när det gäller familjeplanering i många länder är överbefolkningen svår att kontrollera på internationell nivå. Detta har blivit mer som ett subjektivt problem och ingen metod verkar vara 100 % effektiv för att lösa problemet med överbefolkning.

6. Industri- och hushållsavfall

För närvarande produceras massor av sopor av varje hushåll varje år. Föremål som kan återvinnas skickas till den lokala återvinningsenheten medan andra föremål blir en del av deponierna eller skickas till tredje världens länder. På grund av en ökad efterfrågan på mat, tak över huvudet och hus, produceras mer varor. Detta resulterade i att det skapades mer avfall som måste kasseras.

Det mesta avfallet grävs ner under jord på deponier. Förekomsten av enorma deponier över hela staden utgör allvarliga miljöproblem. Det påverkar människors hälsa, försämrar markkvaliteten, påverkar vilda djur, orsakar luftföroreningar och leder till klimatförändringar.

7. Surt regn

Surt regn betyder helt enkelt regn som är surt till sin natur på grund av förekomsten av vissa föroreningar i atmosfären. Dessa föroreningar kommer i atmosfären på grund av bilen eller industriella processer. Surt regn kan förekomma i form av regn, snö, dimma eller torrt material som lägger sig på jorden. Surt regn kan orsaka på grund av vulkanutbrott, ruttnande vegetation och havssprej som producerar svaveldioxid och bränder, bakteriell nedbrytning och ljusning genererar kvävedioxid.

Surt regn kan också orsakas på grund av konstgjorda källor som inkluderar förbränning av fossila bränslen som släpper ut svaveldioxid och kväveoxider i atmosfären. Surt regn kan ha förödande effekter på vattenlevande liv, skogar, folkhälsa och arkitektur och byggnader.

8. Utarmning av ozonskiktet

Ozonskiktet är ett gaslager som ligger 20-30 km över jordens yta. Den innehåller huvudsakligen innehåller ozon som är en naturligt förekommande molekyl som innehåller tre syreatomer. Detta lager finns i stratosfären och förhindrar att alltför mycket skadlig UV-strålning (ultraviolett) kommer in i jorden. Ozonskiktet kan absorbera 95-99% av den skadliga ultravioletta strålningen som sänds ut av solen.

Men under de senaste decennierna har mänsklig och industriell aktivitet bidragit mycket, vilket har resulterat i en avsevärd minskning av atmosfärens ozonskikt. Den främsta orsaken till utarmningen av ozonskiktet bestäms som överdriven utsläpp av klor och brom från konstgjorda föreningar såsom klorfluorkolväten (CFC).

CFC (klorfluorkolväten), haloner, CH3CCl3 (metylkloroform), CCl4 (koltetraklorid), HCFC (klorfluorkolväten), (HBFC) bromfluorkolväten och metylbromid är några av de ozonnedbrytande ämnen som har visat sig ha en direkt inverkan på utarmningen av ozonskiktet.

9. Genteknik

Genetisk modifiering av mat, mänskliga och djurs organ verkar vara en pärla av vetenskap och teknik, men detta har stora skadliga effekter. Bioteknik är en imponerande teknik men att begränsa användningen är timmens behov.

Genteknik är ett kontroversiellt ämne och har sett fler negativa effekter än de fördelar det medför för mänskligheten. Genetisk förorening och förändringar av livsmedelsprodukter har inte bara skadliga effekter på människor utan är ansvariga för avgörande problem som kallas ”genetisk modifiering”.

10. Urban Sprawl

Inte bara Indien och Kina är klassiska exempel på överbefolkning och stadsutbredning som leder till markförstöring. Idag använder nästan alla länder marken oansvarigt för att möta den ständigt växande efterfrågan från de giriga mänskliga önskemålen. Utbyggnaden av industriområden har inte bara lett till markförstöring och markföroreningar, utan livsmiljöförstörelse är ett fruktansvärt elände.

En naturlig miljö bestående av flora och fauna förstörs urskillningslöst och går helt förlorad istället för att ersättas. I det långa loppet kan detta ha en skadlig inverkan på människans överlevnad och orsaka ett allvarligt miljöproblem.

11. Oljeutsläpp

Oljeutsläppet är en annan form av förorening som innebär utsläpp av flytande petroleum i havet på grund av mänsklig aktivitet som påverkar särskilt det marina ekosystemet. Vem känner inte till det berömda oljeutsläppet från BP 2010? Effekterna av detta oljeutsläpp kan fortfarande ses efter flera år. Det finns flera oljeutsläppsincidenter som har hänt under de senaste 10 åren och ändå tar vi inte stegen för att undvika dina olyckor i framtiden.

12. Hydraulisk fracking

Hydraulisk frakturering eller fracking är processen att pumpa miljontals liter vatten, sand och kemikalier under jorden för att skapa tillräckligt med tryck för att spricka eller bryta isär berget och släppa ut gasen. Fracking kan leda till en ökad vattenförorening, en ökning av antalet torka, spridning av gifter, mindre fokus på förnybara energikällor och annat.

13. Utarmning av naturresurser

Länder runt om i världen har grävt i jordskorpan på jakt efter petroleumprodukter som de kan använda eller sälja till andra länder för att uppfylla sin strävan efter energi. Som ni redan vet är dessa energikällor begränsade och exploatering av dessa källor över en viss punkt kommer att leda till en ökning av luftföroreningar och global uppvärmning.

Experter har redan förutspått att dessa icke-förnybara källor kan försvinna om mindre än 50 år från nu, men fortfarande har oljebolag använt dessa energikällor som om de kommer att vara här under en livstid.

14. Ökenspridning

Ökenspridning definieras som en process av markförstöring i torra, halvtorra och subfuktiga områden på grund av olika faktorer inklusive klimatvariationer och mänskliga aktiviteter. Eller, för att uttrycka det på ett annat sätt, ökenspridning resulterar i en ihållande nedbrytning av torrland och ömtåliga ekosystem på grund av konstgjorda aktiviteter och variationer i klimatet.

Överbetning, avskogning, urbanisering och klimatförändringar är några av de faktorer som leder till ökenspridning. Ökenspridning kan leda till hunger, översvämningar, fattigdom och dålig vattenkvalitet. De enda få sätten att förhindra ökenspridning är att utbilda människor om hållbara jordbruksmetoder och sätta samman rehabiliteringsinsatser för att förhindra att problemet sprids ytterligare.

15. Habitatförlust och förstörelse

Habitatförstörelse uppstår genom föroreningar som gör att livsmiljöer förstörs eftersom det förändrar kvaliteten på luft, vatten och mark samtidigt som det blir en grogrund för gifter.

Förstörelse av livsmiljöer kan leda till utrotning av olika arter, förskjutning av vilda djur, störningar av undervattenssystem, förändringar i sammansättningen och jordens kvalitet bland annat. Vi måste öka medvetenheten och lära andra vikten av biologisk mångfald för att lösa denna allvarliga miljöfråga.

16. Förlust av biologisk mångfald

Jordens biologiska mångfald är i allvarlig fara. I den nuvarande eran är människor den farligaste orsaken till förstörelsen av jordens biologiska mångfald. Förlust och förstörelse av livsmiljöer som orsakas av avskogning, överbefolkning, föroreningar och global uppvärmning är en viktig orsak till förlust av biologisk mångfald.

17. Vattenkris – Vattenbrist

Visste du att endast 2,5 % av allt vatten i världen är sötvatten? Och att endast 1 % av det tillgängliga vattnet är fångat i glaciärer och snöfält. Vi har bara verklig tillgång till 0,0007 % av planetens vatten, det är allt vi behöver för att föda och driva över 6,8 miljarder människor. Och framför allt enligt WHO har 1 av 3 människor globalt inte tillgång till rent dricksvatten eller dricksvatten. En vattenkris är också känd som vattenbrist, vattenbrist och vattenstress.

Vattenkrisen uppstår främst på grund av vattenföroreningar, förlust av grundvatten, klimatförändringar och kan leda till brist på sanitet, hygien, boskaps- och jordbruksproblem, en ökning av dödsfall, sjukdomar, krig och undernäring.

By World Bio Energy

Lämna ett svar

Relaterade