Kartong, även kallad wellpapp, är ett återvinningsbart material som återvinns av små och stora företag för att spara pengar på kostnader för avfallshantering. Kartongåtervinning är upparbetning och återanvändning av tjocka ark eller styva flerskiktspapper som har använts, kasserats eller betraktats som avfall.
Kartonger är vanligtvis kraftiga eller tjocka pappersark som är kända för sin hållbarhet och hårdhet. Exempel på kartong är förpackningslådor, äggkartonger, skokartonger och spannmålslådor.
Återvinning är bra för oss eftersom det inte bara räddar vår miljö från försämring genom att minska föroreningarna utan också bevarar värdefulla resurser och skapar jobb. Kartongåtervinning sker som ett sätt att hålla miljön ren och grön. Stegen nedan ger en förklaring av kartongåtervinningssystemet.
Steg-för-steg-process för kartongåtervinning
1. Samling
”Insamling” är det första steget i återvinning av kartong. Återvinningsföretag och företag hämtar avfallspappen på anvisade kartonginsamlingsställen.
Majoriteten av insamlingsplatserna inkluderar papperskorgar, butiker, skrotgårdar och kommersiella butiker som genererar kartongavfall. Efter insamlingen mäts de och transporteras till återvinningsanläggningar, mestadels pappersbruk.
Vid det här laget är det vissa typer av kartong som accepteras, medan vissa inte är beroende av hur de användes eller tillverkades. Till exempel accepteras inte kartong som är vaxad och belagd eller används för livsmedelsförpackningar i de flesta fall eftersom de genomgår olika specialiserade återvinningsprocesser.
2. Sortering
När wellpapplådorna väl kommer till återvinningsanläggningen sorteras de efter de material de är gjorda av. I de flesta fall klassificeras de i wellpapp och kartong. Boxboards är de som är tunna som de som används för pappkartonger eller spannmålslådor.
Korrugerade lådor är större och styvare som vanligtvis används för att förpacka transportgods. Sortering är viktigt eftersom pappersbruk tillverkar olika kvaliteter av material baserat på de material som återvinns.
3. Strimling och massa
Efter att sorteringen är klar är nästa steg rivning, och sedan följer massaframställning. Strimling görs för att bryta ner kartongpappersfibrerna i små bitar. När materialet är finstrimlat i bitar blandas det med vatten och kemikalier för att bryta ned pappersfibrerna som gör det till en slurrysubstans.
Denna process är vad som kallas massa. Det massaformade materialet blandas sedan med ny massa, vanligtvis från flis som i slutändan hjälper det resulterande ämnet att stelna och bli fastare.
4. Filtrering, borttagning av terminaler och avfärgning
Massamaterialet tas sedan genom en omfattande filtreringsprocess för att få bort alla främmande material som finns såväl som föroreningar som snören, tejp eller lim.
Massan går vidare in i en kammare där föroreningar som plast och metallhäftklamrar avlägsnas genom en centrifugliknande process. Plast flyter ovanpå medan tungmetallklammerna faller till botten, varefter de elimineras.
Nästa process, avsvärtning, innebär att massan placeras i en flytanordning som består av kemikalier som tar bort alla former av färgämnen eller bläck via en serie filtrering och sållning. Detta steg kallas också för rengöringsprocessen eftersom det rengör massan noggrant för att säkerställa att den är redo för det sista bearbetningssteget.
5. Efterbehandling för återanvändning
I detta skede blandas den rengjorda massan med nya produktionsmaterial, varefter den torkas på ett plant transportband och uppvärmda cylindriska ytor.
När massan torkar, passerar den genom en automatiserad maskin som pressar ut överflödigt vatten och underlättar bildandet av långa rullar av ett massivt ark från fibrerna som kallas linerboards och medium. Linerboards limmas ihop, lager för lager, för att göra en ny bit kartong.
I andra fall används mediet som den korrugerade plåten, som tas genom två enorma metallrullar med tänder för att ge den åsar. Linerboards limmas sedan på mediet som den tunna yttre täckningen.
Alternativt transporteras linerboards och medier till kartongtillverkare där tillverkningsprocessen fullbordas med användning av maskiner som formar och skapar ett veck längs mönstervecken för att göra lådorna som används för förpackning eller transport av produkter.
Fördelar med kartongåtervinning
1. Sparar deponiutrymme
Kartongavfall som dumpas på deponin utgör cirka 40 % av det totala kommunala avfallet. Kartongåtervinning bidrar till att minska dumpningen av kartongavfall på deponier. Ett ton kartong sparar mer än 9 kubikmeter deponi. På grundval av detta bidrar kartongåtervinning till att förbättra miljöns renhet och främjar en hälsosam mänsklig omgivning.
2. Miljövård
Kartongmaterialen är 100 % återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara. På så sätt minskar det miljöavtryck och miljöförstöring genom att erbjuda vad som kallas ”gröna” förpackningslösningar. En del kartong är tillverkad av nästan 100 % återvunnet material, medan majoriteten är i genomsnitt 70 % till 90 %.
Återvinning av kartong erbjuder också en grundläggande lösning för att bevara miljön genom att bevara naturresurserna på grund av dess högsta återanvändningsprocent vid framställning av nya kartongprodukter.
3. Främjar användningen av förnybara material
Flismaterialen som tillsätts under massaframställningen är gjorda av björk- eller tallmassa som har en hög andel återvinningsbart innehåll. Dessutom är dessa träd lätta att odla under olika miljöförhållanden.
De är också först växande jämfört med lövträd. På grund av det faktum att de kan växa snabbt under olika förhållanden och deras återvinningsbara kvalitet, betyder det att de kan hanteras och skördas på ett hållbart sätt, vilket främjar användningen av förnybara material.
4. Sparar energi
Tack vare den högsta andelen kartongåtervinningsbarhet minskar mängden energi som krävs för att tillverka wellpappförpackningsprodukter enormt, och den sparade energin kan användas vid tillverkning av andra resurser.
Återvinning av kartong kräver endast 75 % av den energi som krävs för att tillverka ny kartong. Återvinning av kartong kräver 90 % mindre vatten och 50 % mindre el behövs för att göra dem.
Dessutom är de tillverkade av lokalt tillgängliga material som kan skördas på ett miljövänligt sätt.
På grundval av detta minskar transport- och produktionskostnaderna för kartongåtervinning samtidigt som de utmärker sig när det gäller att leverera material med större strukturell styrka för att förpacka eller skydda varor under transport. Det betyder att inga främmande material och energi behövs för att tillverka nya kartonger.
Som ett resultat sparar återvinning av kartong energi och material som behövs för att göra ny kartong och minskar även miljöföroreningarna.
5. Sparar träd
Kartong och papper kommer från träd. En annan positiv inverkan av återvinning av kartong på miljön är minskningen av antalet träd som fälls varje år. Avskogning har varit en betydande orsak till den globala uppvärmningen.
Men med den senaste tekniken som informerar om kartongåtervinning minskar behovet av att fälla träd för att producera mer material gradvis, vilket är bra för miljön.
Det uppskattas att när 1 ton kartongpapper återvinns sparas cirka 12 till 31 träd, vilket ytterligare bevarar den naturliga livsmiljön och ekosystemet i allmänhet. Detta blir i sin tur fördelaktigt för miljön och mänskligheten som helhet. Om en person återvinner allt papper som producerats under ett år räddar det nästan ett träd från att huggas ner.
6. Sparar vatten
Processen att tillverka pappersprodukter som kartong av trämaterial innebär användning av en betydande mängd vatten. Men eftersom återvunnen kartong redan hade passerat bearbetningsstadiet behövs mindre vatten för framställning av nya material.
Återvinning av papper sparar 80 % vatten jämfört med produktion från nyfiber. Kort sagt, du sparar cirka 7 000 gallon eller mer än 25 000 liter vatten på varje ton kartong du återvinner.
7. Skapar jobbmöjligheter
Återvinning skapar många arbetstillfällen för människor ända från insamling av kartongavfall tills den fyllda produkten når marknaden. Detta bidrar i sin tur till den ekonomiska stabiliteten och tillväxten.
8. Minskar växthusgaser
Eftersom kartong är biologiskt nedbrytbar sönderdelas den automatiskt. Men ibland kan den avge skadliga gaser. Så om dessa återvinns blir det en avsevärd minskning av utsläppen av växthusgaser.
Förbränning av 1 ton papper ger upp till 750 kg koldioxid. Koldioxid (CO2) är en av de växthusgaser som orsakar klimatförändringar.
Inom papperstillverkningen sparas 2,3 ton CO2-ekvivalenter varje gång 1 ton jungfruliga fibrer ersätts med returpapper och kartong. Återvinning minskar också vatten- och luftföroreningarna med 35 % respektive 74 %.
Dessutom bryts kartong som slängs på soptippen vanligtvis ner och frigör en giftig växthusgas som kallas ”metan”. Metan är känt för att bidra med 20 procent mer till den globala uppvärmningen än effekten av koldioxid.
9. Sparar resurser
Att återvinna ett ton wellpappförpackningar sparar 390 kWh energi, 1,1 fat (176 liter) olja, 6,6 miljoner Btu energi och 5 kubikmeter deponi. Genom återvinning skulle pappers-kartongindustrin kunna försörjas med nästan 69 % av de resurser den behöver.
10. Hållbar
Återvunnen kartong förlorar inte hållbarhet eller motståndskraft. Efter återvinning förblir wellpapp av samma kvalitet eller egenskaper och är dessutom mer ekonomiskt.
11. Intäktskälla
Kartongåtervinning kan faktiskt bli en intäktskälla för dig, snarare än en kostnad för transport av avfall. Det kan också skapa en säkrare och effektivare arbetsmiljö för din personal.
Varför återvinna kartong?
Återvinning är bra för vår planet eftersom det hjälper till att spara resurser, skapa jobb och minska föroreningar från produktion av nya material. Stora företag återvinner också föremål som en del av sina program för företagens sociala ansvar, och det hjälper dem också att spara pengar på kostnader för avfallshantering.
Många av oss köper så många varor online; vi har massor av kartonger att slänga. Det finns flera sätt att kassera dessa föremål som:
Återanvändning: När du har gott om kartonger till ditt förfogande, använd dem bara för förvaring. Du kan till och med göra leksaker för dina barn från stora kartonger. Du kan också använda dem som behållare för att separera olika föremål för återvinningsändamål.
Skicka dem: Du kan ge stora kartonger till dina vänner eller släktingar om de planerar att flytta hem. Små kartonger kan användas för att förvara föremål som inte används för ofta. Skolbarn kan använda dessa kartonger för sina skolprojekt.
Återvinn: Alla de bitar av kartonger som du av någon anledning inte kan återanvända, kan du skicka dem till den lokala återvinningscentralen. Kartong tas emot på de flesta avfallsstationer.