Fungerar Solceller när det är Molnigt?

photovoltaic 6239403 1280

Det är en viktig fråga, särskilt här i Sverige: fungerar solpaneler på molniga dagar? Du kommer fortfarande att kunna skörda frukterna av att ha ett solcellssystem när det är mulet, det kommer bara inte att vara lika effektivt. På en molnig dag genererar solpaneler vanligtvis 10-25 % av sin fulla produktion på en klar dag.

Så vi vet att ett solcellssystem fortfarande kommer att generera el till ditt hem när himlen är full av moln, men hur? Tja, det korta svaret är att solpaneler bara behöver ljus, snarare än direkt solljus, för att generera ström.

Medan en molnig dag kan göra att dina solpaneler förlorar en del av sin effektivitet, kan en delvis molnig dag faktiskt se att ditt solcellssystem får ett litet uppsving då och då. Känd som ”edge of cloud”-effekten, när solljuset börjar komma ut bakom ett moln finns en kombination av direkt solljus och reflekterande solljus som kan göra att ditt system tillfälligt genererar mer energi.

Fungerar solceller när det regnar?

Lite regn kan faktiskt vara riktigt bra för dina solpaneler eftersom det hjälper till att rensa dem från all smuts som kan hindra ditt system från att fungera så effektivt som möjligt.

Kan dåligt väder skada solpaneler?

Medan regnet hjälper till att rengöra solpanelerna, kan solsystemet möta vissa ogynnsamma förhållanden att vara på taket året runt. Av denna anledning är solpaneler gjorda för att vara mycket starka så att de kan motstå precis allt som kastas i deras väg – till och med hagel!

Skulle dina solpaneler bli skadade omfattas många av omfattande garantier som brukar hålla i 20-25 år.

När är solpaneler mest effektiva?

Som namnet antyder kommer solpaneler att generera mest energi under en klar dag när solen skiner. Du kan hjälpa till att göra dina solpaneler mer effektiva genom att:

  • Se till att de är vända i solens riktning (ett tak i söderläge är bäst)
  • Hålla dem borta från skuggade områden

Din installatör kommer att kunna ge en rekommendation om vilken sida av ditt tak som hjälper dig att få ut det bästa av ditt solcellssystem.

Fungerar solpaneler på natten?

Även om solpaneler kan generera solljus på en mulen dag, kommer de inte att producera el på natten. Du kan dock para ihop ditt solcellssystem med ett solcellsbatteri, som lagrar all överskottsenergi som genereras under dagen, detta kan sedan användas på natten när solpanelerna är inaktiva. Ett solbatteri gör att du kan få ut mer av ditt solcellssystem och minska ditt beroende av elnätet.-

Hur fungerar solcellsbatterier?

Oftare än inte genererar solpaneler mer energi än vad som används vid den tidpunkten. All överskottsenergi skickas till elnätet och du kan få betalt för elen du genererar men ett solbatteri ger dig mer makt över hur du använder energin som genereras av panelerna.

När du har ett solbatteri, snarare än att all oanvänd energi skickas till elnätet, kan du spara energin och använda den när solpanelerna inte producerar någon ström som under natten.

Fungerar solpaneler i kallare klimat?

Många människor antar felaktigt att solcellspaneler inte fungerar på kalla eller molniga platser, men solenergin överträffar fortfarande, även på några av världens minst soliga platser. Sverige, som rankas relativt lågt på den soliga skalan, är erkänt som världsledande inom solenergiproduktion. Idag är Sverige en av ledarna inom solceller.

Solpaneler har visat sig fungera mer effektivt i lägre temperaturer eftersom när solpaneler är kallare kan de bättre leda elektricitet.

Anledningen till att sommaren fortfarande är den bästa övergripande säsongen för solenergi beror på att månaderna december, januari och februari tenderar att ha fler soliga dagar och färre molniga dagar och har längre dagsljus.

Är solpaneler värda att köpa i molniga områden?

Den viktigaste faktorn för att solpanelsinstallationer är värda det i ett område är hur höga elpriserna är för det området, inte hur mycket solljus området får. Så även om du bor i en stad känd för sina molniga dagar kan du fortfarande dra nytta av de många fördelarna med ett solpanelssystem. Det är ingen nyhet att vi har ganska höga elpriser vilket gör det mer motiverat att generera sin egen el med hjälp av solceller.

Fler och fler vänder sig till solceller för att bryta sig loss från sina elbolag och producera sin egen kraft. Eftersom kostnaden för el är så hög har de en större potential för besparingar genom att använda solenergi.

Elnätsanvändning och molniga dagar

När ditt solpanelssystem är installerat är ditt hus inte skilt från elnätet. Ditt hus använder den energi som produceras av dina solpaneler först och kommer att dra på el från elnätet om det behövs. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att få tillräckligt med energi till ditt hem under molniga dagar, även om du kan se en något högre elräkning under månader som har molniga dagar.

Fördelen med att vara ansluten till elnätet är att när det är soligt och dina solpaneler producerar mer energi än vad ditt hem behöver vid något tillfälle, kan överskottet du inte använder matas tillbaka till nätet eller lagras i en batteri.

Många energibolag erbjuder en kredit som du kan använda för att kompensera för din elförbrukning när ditt system inte genererar tillräckligt med ström.

Våra solcellsinstallationsspecialister kommer att fastställa det korrekta antalet solpaneler för dina behov.

Viktiga tips: När kommer solenergi att fungera bäst?

Så vi har konstaterat att solpaneler inte fungerar optimalt när moln blockerar solen och det är molningt. Men oavsett om du har molnigt eller soligt väder kommer dina solpaneler att producera el som kan sänka din elräkning. Det är därför det genomsnittliga årliga solljuset du får är viktigt. Genom att beräkna ditt genomsnittliga årliga solljus kan du bestämma rätt solpanelsinstallation för dig.

Så hur fungerar solpaneler på en molnig dag?

Det är viktigt att komma ihåg att solpaneler omvandlar solens ljus, inte solens värme, till elektricitet. De absorberar också solljus som studsar mot ytor för att generera kraft, inte bara direkt solljus.

Ett moln kan ibland till och med förstora solljus eller reflektera det, vilket resulterar i bättre solpanelsprestanda än vanligt soligt väder. Förutom ljuset du kan se (synligt ljus) absorberar solpaneler också infrarött ljus. Infrarött ljus har längre våglängd och kan penetrera moln. Alla dessa faktorer och mer gör att dina solpaneler kan producera el även på en molnig dag. Det uppskattas att solpaneler kan producera mer än 10–25 % av sin typiska effekt på en molnig dag.

Så ja, solpaneler fungerar på molniga dagar. De kan generera mindre av sin normala solenergi, men ditt solenergisystem kommer fortfarande att producera energi i regnigt eller molnigt väder. Det är bäst att prata med ett solcellsföretag som kommer att arbeta med dig för att ta reda på om solenergi är rätt för ditt hem, och analysera saker som ditt områdes vädermönster.

By World Bio Energy

Lämna ett svar

Relaterade