På vad och hur Sparar du El Hemma?

photo 1473308822086 710304d7d30c

Elpriserna i Sverige och hela övriga Europa är just nu rekordhöga vilket beror på det osäkra läget och dyra priset på naturgas. De höga elpriserna har också lett till den högt stigande inflationen och elpriset påverkar många hushåll.

I denna artikel kommer vi att berätta hur du kan spara el hemma, vilka apparater som drar mest el i ett hem samt hur du kan få ner din elräkning. Ett sätt att få ner räkningen har tidigare varit att välja elleverantör med billigaste priserna och även om detta i princip stämmer än idag kan det just nu vara svårt att få ner priset i alla fall. Då finns det saker man kan göra hemma för att spara både el och pengar. Fortsätt läsa för våra bästa tips! 

Vad drar mest el i ditt hem?

Vad som drar mest el hemma hos dig beror faktiskt på hur du bor. Det är stora skillnader på elförbrukningen om du bor i lägenhet eller om du bor i hus. Nedan tittar vi lite närmare på elförbrukningen i de olika formerna av boende. 

Elförbrukningen i lägenhet 

Om du bor i lägenhet har du troligen mindre elräkning än om du bor i hus. Detta beror på att du troligen har mindre kvadratmeter att värma och på att många lägenheter numera värms upp av fjärrvärme som i nuläget är billigare än direkt eluppvärmning. Bor du i lägenhet så förbrukar du i genomsnitt ungefär 2500 kWh per år.  Trots detta kan du ändå spara på el hemma i din lägenhet. Visste du att apparaturen i ditt kök förbrukar mest el? 

Följande apparater förbrukar mest el i din lägenhet: 

 • Spis och ugn
 • Kylskåp och frys
 • Diskmaskin 
 • Tvättmaskin och torktumlare

Elförbrukningen i hus

Om du bor i hus har du troligen redan känt av de stora prishöjningen av el. Om du bor i villa använder du största delen av den el du förbrukar per år, i genomsnitt ligger detta på 20000-25000 kWh, för att värma upp ditt hem. De största elbovarna i din villa är förknippade med uppvärmningen. Dessa är: 

 • Element som värms upp med el  
 • Golvvärme som värms upp med el 
 • Handdukstorkar som värms upp med el 

Utöver detta är elektroniken främst  i ditt kök som drar mycket el. Dessa är: 

 • Spis och ugn
 • Kyl och frys
 • Diskmaskin 
 • Tvättmaskin och torktumlare 
 • Hemelektronik som lämnas i stand by-läge 

Hur du bäst kan spara el hemma hos dig? 

Det finns många saker du kan göra för att spara el hemma hos dig. Nedan följer en beskrivning på vad du kan göra: 

Spara el i köket 

Du kan spara el genom att planera användningen av elektronik och hushållsapparater. Istället för ugn kan du till exempel använda en airfryer vid matlagning, pluspoäng för att maten som tillagas i den är nyttigare! Man ska inte sänka temperaturen på frys och kyl, gör man detta så förbrukar de mer el. 

Spara el i badrum och tvättrum

För att ytterligare spara el ska man inte tvätta smutstvätten förrän man har en full maskin och istället för att använda torktumlare så kan man hänga kläderna på tork. Man kan också diska sina kärl istället för att använda diskmaskinen eller åtminstone vänta tills maskinen är full innan man kör tvättprogrammet. 

Kom också ihåg att det går mycket el till uppvärmning av vatten. Därför är det bra om du kan förkorta dina duschar. Om du förkortar din dusch från 15 minuter till 5 minuter kan du spara mer än 500 kWh per år. 

Spar el i övriga rum

Kom även ihåg att stänga av all elektronik du inte använder. Detsamma gäller lampor. Välj gärna energisnåla lampor som LED lampor och släck belysningen i rummet om ingen är där. 

Spara el i samband med uppvärmning 

Bor du i hus kan det vara svårare att spara på elen när det kommer till uppvärmning men redan med små förändringar kan man spara stora pengar.

Experterna har varnat för det kan uppkomma stora skador om man exempelvis stänger av golvvärmen helt och hållet under vinterns kalla månader. Istället för att stänga av kan man istället minska värmen en eller två grader både på golvvärme och element. 

Apparatur som inte är helt nödvändig kan man stänga av helt eller bara använda ibland som till exempel handdukstorkare som fungerar med el. Har du möjlighet till att värma din villa med ved kan du också göra så. 

Även om vi hoppas att de höga elpriserna endast är tillfälligt kan det även i fortsättningen vara bra att spara på el. Det tackar i alla fall naturen för!

By World Bio Energy

Lämna ett svar

Relaterade