Vilka typer av Värmepumpar Finns det?

thermostat 6078043 1280

Oavsett om det är mark, vatten eller luft: det finns en lämplig värmepump för varje element. Eftersom varje värmepump får det mesta av energin från miljön är värmepumpens värmesystem särskilt effektiva. Det spelar ingen roll om ett enfamiljshus, ett flerfamiljshus eller en kontorsbyggnad värms upp.

De viktigaste typerna av värmepumpar

Luft-till-vatten värmepump

Värmen överförs till omgivande luft indragen.

Fördelar: Luft-till-vatten värmepumpar är särskilt okomplicerade, kan användas snabbt och billigt. Det är därför de ofta betraktas som standardlösningen.

Nackdel: Ironiskt nog är effektiviteten inte den bästa under särskilt kalla vinterdagar. Som tur är blir detta allt mer sällsynt.

Bergvärmepump

Bergvärmepumpar får värme från marken. En fryssäker vätska (saltlösning) cirkulerar i brunnar som kan vara flera hundra meter djupa.

Fördelar: Bergvärmepumpar är extremt effektiva och håller mycket länge ( 50 till 80 år). Driftkostnaderna är låga tack vare den mycket låga energiförbrukningen.

NackdelBorrning kräver större investeringar, för ytsamlare krävs en stor bit mark.

Vatten-till-vatten värmepump

Värme utvinns mycket effektivt från en vattenreservoar såsom en sjö eller som härrör från grundvatten. Detta är inte möjligt överallt. Det är särskilt värt för värmecentraler som försörjer hela stadsdelar eller områden.

Värmepumpspanna

Varmvattenvärmepumparna utvinner även värme från omgivande luft, helt enkelt inuti. Detta kyler sedan ner till exempel källaren eller teknikrummet. Detta sparar dig två tredjedelar av energin jämfört med en elpanna. Kyla med värmepumpen

I takt med att klimatet blir varmare kommer det väl till pass att värmepumpar även kan användas för kylning på sommaren. Detta fungerar särskilt effektivt med vattenvärmepumpar. Marken är svalare än bostadsutrymmena på sommaren, så det krävs väldigt lite energi för att kyla ner en lägenhet med golvvärme med en grad eller två.

När är vilken värmepump bäst?

Beroende på byggnad och miljö är vissa värmepumpar mer lämpliga än andra. Det är inte tillåtet att borra överallt. Med luft-vattenvärmepumpar måste man se till att driftljudet inte stör någon. Beroende på tillgängligt utrymme på fastigheten, på taket eller i källaren, begränsar detta valet av enheter. Ibland är värmepumpsuppvärmning inte möjlig, till exempel i byggnader som är historiska monument.

By World Bio Energy

Lämna ett svar

Relaterade